WILD MUSHER

ÄVENTYRET FÖR BARN OCH FÖRÄLDER

WILD MUSHER CAMP är för föräldern med barn som vill hitta äventyr och rörelse i naturen. I grunden är det ett CAMP för att få in mer rörelse och äventyr för barn. Ett sätt att starta äventyr precis som annan aktivitet som fotbollskola eller motsvarande. Handen på hjärtat, vi hör ofta att våra barn rör på sig för lite. Men hur är det med oss vuxna, hur är det med rörelse och äventyr vi gör med barnen? 

Det finns så många små enkla äventyr att upptäcka. Genom WILD MUSHER CAMP skapar vi en språngbräda för Er att hoppa vidare till nya äventyr. 

Kanske är det för krångligt att ge sig ut, för hur ska jag egentligen börja? Kanske hade det varit kul att göra detta med andra föräldrar och barn? Det behövs faktiskt inte utrustning för en årslön för att få tillgång till vår natur. Den utrustning som behövs på vårt CAMP har vi.

Vi kör äventyr under fyra dagar tillsammans med andra föräldrar. För förälder och barn att hitta vänner med samma intresse och startplats för äventyr. En sak har vi gemensamt på vårt CAMP, – att vi delar tanken om mer rörelse genom äventyr, i naturen med hundarna.

Detta läger handlar om äventyr på fjället. Där momenten är lite olika beroende på vilken tid på året det är. Därför är det viktigt att man ansöker om deltagande så att vi kan anpassa äventyret efter deltagare och förutsättningar.

Under WILD MUSHER CAMP kommer vi att lära oss att vara på fjället, uppleva våra strapatser men också planera bus vid lägerelden. Hundarna är i centrum där vi utgår ifrån naturens möjligheter. Vi har lång erfarenhet av aktiviteter som gör att vi tar fram det vilda i en vild miljö. Vi har helt enkelt massa naturlig väderlek.

När berättade någon en spökhistoria senast i en miljö som tog fantasin på hoppsa-steg? När satt vi vid en lägereld senast och testade den glömda berättarkonsten? Vi har hundarna i centrum i allt vi gör och dom nattar våra Wild Mushers, därför kan vi inte lova att du får tillbaka din plats i tältet. 

WILD MUSHER CAMP är inte ett av våra profil CAMP som METAL MUSHER CAMP eller HEALTY CAMP utan öppet för alla barn med förälder. 

PS. En hemlighet, – alla vuxna vinner alla CAMP utmaningar på fjället. En väl bevarad hemlighet i fjällvärlden! Vi berättar inte om våra bus och utmaningar som vi gör på fjället, – inget fusk tillåts. Men allt är riggat för att föräldrar alltid skall vinna. 

VAD FÅR DU LÄRA?
Några exempel:

PROVA PÅ OCH KOM IGÅNG MED MOUNTAINBIKE

Vi varvar teori med praktik och visar knepen som tar dig runt kurvor och över stock och sten och vi gör det med kunniga och inspirerande instruktörer.

Målet är att du ska våga njuta av stigar på egen hand och du får tips på övningar att göra själv.

Vi fördjupar vi oss i teknikerna för kurvtagning i fart, broms- och växelkänsla, uppförs- och nerförsbackar och hur du på ett säkert sätt manövrerar cykeln över stock, sten och spång. Vi varvar teori och praktik, vi går igenom cykelns funktioner och hur du tar hand om materialet så att den alltid fungerar som den ska.

Du får inspirerande tips på saker du själv kan öva på för att fortsätta utvecklas i din terrängcykling.

Här finns mer info om aktiviteten som Fjälläventyr ordnar utanför våra CAMP.

MTB HOS FJÄLLÄVENTYR

Packrafts är det perfekta verktyget till att utforska små åar och vattendrag runt Sälenfjällen. På våra turer blandar vi paddling med lite vandring för att komma till de finaste åarna och utsikterna. Båtarna blåser vi upp på några minuter med luftsäckarna, vi flyter fram och paddlar längs lätt strömmande vattendrag. Den som vågar och vill får gärna utmana sig i enklare forsar, båten är stabil och tålig nog för riktig vitvattenpaddling.

Turen går i lugna vattendrag och vi bär inte båtarna speciellt långt, men såklart har vi några inslag av äventyr med på turen! Vuxna och ungdomar paddlar packrafts, men här finns också möjlighet att färdas med uppblåsbar kajak stor nog för att en vuxen i familjen kan paddla tillsammans med den yngre förmågan. Vi stannar längs vägen och lagar lunch, kanske badar vi om vädret är fint.

Under dagen lär vi oss paddelteknik och några knep för att läsa vattnet och hitta rätt väg förbi stenar, träd och forsar. Ibland blir vattnet för grunt eller blockerat så vi får leda eller bära våra packrafts runt hindret. Detta är en tur med lika delar glädje och spänning, rofylldhet och fokus allt eftersom ån ringlar sig genom landskapet. Vi stannar längs vägen och lagar lunch medan vi skryter om förmiddagens bravader.

PACKRAFT HOS FJÄLLÄVENTYR

Vi åker från Sälen, egen bil eller med transport från oss. Vår transport parkeras inom gångavstånd från en klippa som vi kommer använda som bas för att gå igenom grundläggande rephantering, säkerhetsystem, utrustning och klätterteknik. På klippan är ni in-säkrade med så kallat topprep.

Klättring är en rogivande sport med hög fokus på nuet. All oro och tankar på vardagens andra problem är som bortblåsta på klippan. Klättringsutflykten som vi erbjuder passar äventyrare från 10 år. När krafterna börjar tryta och gör vi en paus lunch som lagas över en eld eller med stormkök.

Efter lunch har trötta muskler kanske fått ny kraft och vi ger berget en till chans. Efter en dag på berget kan det vara nog så skönt med ett dopp – och som planerat hittar vi en sjö med hopptorn på vägen hem. En mysig dag där vi umgås, lär oss något nytt och dessutom får lite träning.

VANDRA MED FJÄLLÄVENTYR

Vi tar oss till Fulufjället. Vi anpassar tempot så alla har en trevlig tid i naturen. Vi rör oss tillsammans till fots med vår egen packning på ryggen, och den erfarna guiden lär ut grunderna som behövs för att själv kunna ge sig ut på vandring i fjällvärlden under barmarkssäsongen. Dagen börjar med att vandra genom orörd gammal svensk urskog, vi ser lämningar från istiden och mer sentida spår av människa och klimat. På kvällen slår vi läger vid ett vattendrag och lagar mat tillsammans över gasolköket eller öppen eld, och vilar våra trötta fötter efter en dag full av intryck. Om vädret är fint sitter vi och pratar tills den korta natten är över oss, de som vill kryper ner i säcken och somnar till ljudet av nästan ingenting.

Morgonen därpå river vi lägret och fortsätter ut på fjället, njuter av vyerna och den höga, klara luften. Vi viker av från leden och lär oss grunderna i navigering och säkerhet, och hur den mysigaste platsen att pausa väljs ut redan på kartan. Under dagen upplever vi den gamla fjällplatåns unika naturvärden och på kvällen slår vi läger på bekväm närhet till Rösjöstugorna där möjlighet finns till att bada och basta.

Kanske vandrar vi vidare mot Old Tjikko, en gran vars rotsystem daterats till mer än 9 000 års ålder och därmed gör det lilla trädet till ett av världens äldsta. Kanske kan vi beskåda Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, innan vi återvänder till parkeringen och den första glimten av civilisation sedan vi lämnade.

Tanken med aktiviteten är att du ska få kännedom om och känna dig bekväm att själv använda dig av modern fjällutrustning, så att nästa tur kanske blir på egen hand eller med familjen.

VANDRA MED FJÄLLÄVENTYR

Från september tills att barmarken övergår till snöskrud tränar vi våra hundar med start från Hundparken.

Vi har med oss hundar i nästan alla aktiviteter vi gör. Men som Musher i våra läger får Du också testa att vara med på att träna våra draghundar inför vintern. Vi selar på draghundarna och när hundarna är förspända bär turen av. Cirka 20 draghundar drar en pickup och vi sitter med på flaket.

Dom som är lite mer äventyrliga kan koppla en eller flera draghundar och ge sig ut på en tur med draghunden som motor.

Är det snö och innan vintern startat eller kanske på våren och snön finns kvar så kör vi hundspannen.

Hundarna är med oss under hela lägret och vi lär oss att hantera hundarna, språket och hur man tar hand om våra bästa vänner på rätt sätt. Det är en häftig upplevelse att vara med hundarna när dom får göra det dom älskar, jobba, springa och dra!

TRÄNA DRAGHUND MED FJÄLLÄVENTYR

MUSHER CAMP

HITTA DITT ÄVENTYR