Project Description

DRAGHUNDAR

”Jag har arbetat halva mitt liv med djur. Den andra halvan var bortkastad”

Thomas Lind, grundare av Fjälläventyr

Kontakten med djur som exempelvis hundar verkar stärkande för många individer. Med djur kommer ansvar och struktur, men också kärlek, närhet och glädje. Hunden har varit människans följeslagare sedan stenåldern, – här finns ett band som är svårt att förklara men som är lika gammalt som de första stegen mot civilisation.

Vi har tagit emot många hundrädda personer. Många har upptäckt mod och lugn, om inte ett hundintresse, så åtminstone respekt istället för rädsla och en glädje inför hundar.

Ja, – vi har mer än åttio draghundar. Redo för bus!

Längst fram i ett hundspann finner du ledarhundarna. Glöm myten om alfadjur och flockledare, en ledarhund i hundspannet är Musherns ratt och därför helt avgörande för att ta sig någonstans. Det är vilja, samarbete och förtroende som tar hundspannet till målet och det är musherns uppgift att entusiasmera, bygga och stärka sina ledarhundar, även när viljan sviker.

Ledarhunden behöver ha mental styrka. Det är ledarhundens uppgift att gå dit föraren begär även när den vägen är svårare än alternativen. Ledarhunden ska ta med sig alla de andra hundarna, från den fina packade leden och ut i den okända lössnön, om det krävs.

Sitter du vid lägerelden tillsammans med en hundspannsförare dröjer det inte länge förrän historierna kommer fram, om legendariska ledarhundar och osannolika äventyr. Bandet mellan Mushern och hans ledarhundar är starkt för det är vävt av tillit och respekt. Det är dags för fler historier att berätta hemma!

MUSHER CAMP

HITTA DITT ÄVENTYR