HEALTHY MUSHER

ÄVENTYRET SOM STARTAR ANDRA ÄVENTYR

TRÄNINGSVÄRK I SKRATTMUSKLERNA

GENOM ÄVENTYRET

Våra läger handlar om rörelse. Inte gym eller att välta bildäck med någon som skriker i örat. Det handlar om indirekt träning, – rörelse. Vi är i en naturlig rörelse som pågår under delar av dagen. Vi tänker inte på det, – vi är upptagna av äventyr. Vi är i rörelse med andra som är på väg med sin resa och sitt äventyr.

Vi får möjlighet att lära om alla verktyg som finns tillgängligt i naturen. Rörelse med utgångspunkt i roliga upplevelser. I fokus är hundarna som ger extra drag. Att hitta vägen till att rörelse är en del av livet, -helt naturligt. Att inse hur mycket enklare och roligare det är att gå med en hund, för att senare kunna vandra och kunna gå vidare mot nya möjligheter i rörelse. Att kunna springa & cykla, kanske även det med hund.

Vi upplever äventyr, -lär oss att skapa enkla äventyr. Att inse att det är enkelt att på hemmaplan fortsätta göra små enkla äventyr. Äventyr anpassad efter förmåga. Vårt HEALTHY CAMP är för att börja lära grunderna och prova. Att kunna fortsätta själv eller med familjen på hemmaplan. Att skifta något för sig själv. Att tänka på sig själv….. i ett nytt perspektiv.

Vi har med oss kunskapen om naturliga aktiviteter genom våra äventyrsguider. Men vi har också med oss guider som har kunskap om rörelse och kost. Kompetens om hur kosten påverkar oss i rörelse är viktigt och vi tränar detta genom att öva och praktiskt testa. Kost och rörelse för att hitta fram till andra äventyr och hälsa behöver inte vara så svårt. Även om vi gör det svårt för oss genom hur vi väljer.

Vi stöttar i att Du får verktyg för din fortsatta resa mot ditt mål. Du väljer själv om Du vill fortsätta på hemmaplan. Om man vill kan vi erbjuda coaching och beteendevetare för att bibehålla fokus på just ditt mål med ditt egna äventyr. Kanske vill du göra ett nytt CAMP efter en tid för att hitta ännu mer fart till just ditt äventyr.

PRAKTISKA SAKER?

Några svar:

Anmälan till ett Mushing Camp sker genom att man fyller i ett kort formulär under menyvalet ANSÖK. Anmälan skall ske av förälder och ungdom tillsammans.

Efter Anmälan kommer vi att kontakta Er. En första dialog sker kring varje ungdom.

 

Praktiska saker:

Det viktigaste att ta med är inställningen och viljan. Alla Mushing Camps är till för dig som deltagare. Alla som är med har sin ”ryggsäck” med erfarenheter och saker som väger mer eller mindre tungt.

Men dom saker som Du som deltagare behöver ha koll på:
Skor som du vet är sköna att ha på fötterna. Skor som funkar, sövlar, kängor och ett par gympaskor.

Kläder som du trivs i men som klarar att ute. Underställ som helst inte är i bomull. Kläder som funkar med ”flerlagersprincipen”. Men kom ihåg en sak. Det är inte en modetävling på lägret. Det är upplevelsen och insikterna!

En sovsäck som är din! En sovsäck som är anpassad efter dig. Om du är anmäld på ett läger som sker under senhöst så behöver sovsäcken också vara anpassad efter detta.

Inför våra CAMP får man alltid en packlista som är anpassad efter årstid och vissa generella förutsättningar som vilket CAMP det gäller etc. Detta kommer i utskicket som man får efter anmälan.

 

Första nätterna bor vi på hotell eller i eget boende.
Beroende lite på tidspunkt varierar priserna. Det går givetvis bra att ha eget boende men det är viktigt att man är med på aktiviteter när dessa sker. Det får man reda på under lägret. På kvällstid sker aktiviteter som samlar upp erfarenheter från dagen och förbereder inför nästa dag.

Sista nätterna kommer vi att bo i tält, kåta, eller vindskydd beroende på tidpunkt och väderlek.

Avgiften för deltagarna på Mushing Camp hittar Du under menyvalet ANSÖK. Inkluderar helpension och den äventyrsutrustning som behövs under veckan.

 

I centrum är draghundarna.

Draghundarna visar ovillkorlig kärlek utan att säga ett ord. Men är garanterat inte tysta! Draghundarna vill en sak och det är framåt. Den kraften är något som är genomgående under hela äventyret.

Vi upplever indirekt rörelse, Mush, med små ”del” äventyr varje dag. Målet är det sista äventyret där alla delar behövs och läggs ihop i en helhet. Insikter deltagarna förhoppningsvis tar med sig i livet. Kost, rörelse och sömn är några exempel.

Men handen på hjärtat, – kanske är det viktigaste att släppa vardagen ett tag. Att få vila från saker eller tankar som inte ger oss energi.

Vårt mål är att Du som deltagare tar med dig reflektioner som gör att din resa inte stannar utan fortsätter på hemmaplan, – eller tills vi ses på uppföljande äventyr.

 

Vi vill skapa det magiska mötet med naturen och hundarna, där konversationer blir lättare och kraftfullare.

Vi vill använda miljön och hundarna till att vända en tanke, en konversation, en hundsläde. Tanken om att rörelsen framåt är njutbar. Vill vill motivera att fortsätta framåt. Mush!

Man pratar om fysisk aktivietet på recept. Vi vill vara den bästa medicinen, naturläkemedel på riktigt! Genom äventyren så vill vi vända både det fysiska och mentala. Genom upplevelser och draghundarna gör vi om naturen till samtalsrummet. Där samtalet är naturligt.

Vi fångar samtal i upplevelserna och i äventyret. Vi vill skapa det magiska mötet med naturen och hundarna, där konversationer blir lättare och kraftfullare.

 

VAD FÅR DU LÄRA?

PROVA PÅ OCH KOM IGÅNG MED MOUNTAINBIKE

Vi varvar teori med praktik och visar knepen som tar dig runt kurvor och över stock och sten och vi gör det med kunniga och inspirerande instruktörer.

Målet är att du ska våga njuta av stigar på egen hand och du får tips på övningar att göra själv.

Vi fördjupar vi oss i teknikerna för kurvtagning i fart, broms- och växelkänsla, uppförs- och nerförsbackar och hur du på ett säkert sätt manövrerar cykeln över stock, sten och spång. Vi varvar teori och praktik, vi går igenom cykelns funktioner och hur du tar hand om materialet så att den alltid fungerar som den ska.

Du får inspirerande tips på saker du själv kan öva på för att fortsätta utvecklas i din terrängcykling.

Här finns mer info om aktiviteten som Fjälläventyr ordnar utanför våra CAMP.

MTB HOS FJÄLLÄVENTYR

Packrafts är det perfekta verktyget till att utforska små åar och vattendrag runt Sälenfjällen. På våra turer blandar vi paddling med lite vandring för att komma till de finaste åarna och utsikterna. Båtarna blåser vi upp på några minuter med luftsäckarna, vi flyter fram och paddlar längs lätt strömmande vattendrag. Den som vågar och vill får gärna utmana sig i enklare forsar, båten är stabil och tålig nog för riktig vitvattenpaddling.

Turen går i lugna vattendrag och vi bär inte båtarna speciellt långt, men såklart har vi några inslag av äventyr med på turen! Vuxna och ungdomar paddlar packrafts, men här finns också möjlighet att färdas med uppblåsbar kajak stor nog för att en vuxen i familjen kan paddla tillsammans med den yngre förmågan. Vi stannar längs vägen och lagar lunch, kanske badar vi om vädret är fint.

Under dagen lär vi oss paddelteknik och några knep för att läsa vattnet och hitta rätt väg förbi stenar, träd och forsar. Ibland blir vattnet för grunt eller blockerat så vi får leda eller bära våra packrafts runt hindret. Detta är en tur med lika delar glädje och spänning, rofylldhet och fokus allt eftersom ån ringlar sig genom landskapet. Vi stannar längs vägen och lagar lunch medan vi skryter om förmiddagens bravader.

PACKRAFT HOS FJÄLLÄVENTYR

Vi åker från Sälen, egen bil eller med transport från oss. Vår transport parkeras inom gångavstånd från en klippa som vi kommer använda som bas för att gå igenom grundläggande rephantering, säkerhetsystem, utrustning och klätterteknik. På klippan är ni in-säkrade med så kallat topprep.

Klättring är en rogivande sport med hög fokus på nuet. All oro och tankar på vardagens andra problem är som bortblåsta på klippan. Klättringsutflykten som vi erbjuder passar äventyrare från 10 år. När krafterna börjar tryta och gör vi en paus lunch som lagas över en eld eller med stormkök.

Efter lunch har trötta muskler kanske fått ny kraft och vi ger berget en till chans. Efter en dag på berget kan det vara nog så skönt med ett dopp – och som planerat hittar vi en sjö med hopptorn på vägen hem. En mysig dag där vi umgås, lär oss något nytt och dessutom får lite träning.

VANDRA MED FJÄLLÄVENTYR

Vi tar oss till Fulufjället. Vi anpassar tempot så alla har en trevlig tid i naturen. Vi rör oss tillsammans till fots med vår egen packning på ryggen, och den erfarna guiden lär ut grunderna som behövs för att själv kunna ge sig ut på vandring i fjällvärlden under barmarkssäsongen. Dagen börjar med att vandra genom orörd gammal svensk urskog, vi ser lämningar från istiden och mer sentida spår av människa och klimat. På kvällen slår vi läger vid ett vattendrag och lagar mat tillsammans över gasolköket eller öppen eld, och vilar våra trötta fötter efter en dag full av intryck. Om vädret är fint sitter vi och pratar tills den korta natten är över oss, de som vill kryper ner i säcken och somnar till ljudet av nästan ingenting.

Morgonen därpå river vi lägret och fortsätter ut på fjället, njuter av vyerna och den höga, klara luften. Vi viker av från leden och lär oss grunderna i navigering och säkerhet, och hur den mysigaste platsen att pausa väljs ut redan på kartan. Under dagen upplever vi den gamla fjällplatåns unika naturvärden och på kvällen slår vi läger på bekväm närhet till Rösjöstugorna där möjlighet finns till att bada och basta.

Kanske vandrar vi vidare mot Old Tjikko, en gran vars rotsystem daterats till mer än 9 000 års ålder och därmed gör det lilla trädet till ett av världens äldsta. Kanske kan vi beskåda Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, innan vi återvänder till parkeringen och den första glimten av civilisation sedan vi lämnade.

Tanken med aktiviteten är att du ska få kännedom om och känna dig bekväm att själv använda dig av modern fjällutrustning, så att nästa tur kanske blir på egen hand eller med familjen.

VANDRA MED FJÄLLÄVENTYR

Från september tills att barmarken övergår till snöskrud tränar vi våra hundar med start från Hundparken.

Vi har med oss hundar i nästan alla aktiviteter vi gör. Men som Musher i våra läger får Du också testa att vara med på att träna våra draghundar inför vintern. Vi selar på draghundarna och när hundarna är förspända bär turen av. Cirka 20 draghundar drar en pickup och vi sitter med på flaket.

Dom som är lite mer äventyrliga kan koppla en eller flera draghundar och ge sig ut på en tur med draghunden som motor.

Är det snö och innan vintern startat eller kanske på våren och snön finns kvar så kör vi hundspannen.

Hundarna är med oss under hela lägret och vi lär oss att hantera hundarna, språket och hur man tar hand om våra bästa vänner på rätt sätt. Det är en häftig upplevelse att vara med hundarna när dom får göra det dom älskar, jobba, springa och dra!

TRÄNA DRAGHUND MED FJÄLLÄVENTYR

MUSHER CAMP

HITTA DITT ÄVENTYR